
Son dönemlerin en çok konuşulan iş insanlarından Elon Musk, bir süre önce Twitter hisselerinin %9’unun sahibi olduğunu açıkladı. Twitter yönetim kuruluna üye olması teklif edilen Musk, bu görevi reddetti. Twitter yönetmeliğine göre yönetim kurulu üyeleri, şirketin %15’inden fazlasına sahip olamıyordu. Bu reddedişin nedeninin Musk’ın Twitter’ı satın almak istemesi olduğu çok geçmeden ortaya çıktı.
Musk’ın bu hamlesi finansal etik açısından çok da temiz bir hamle değildi. Hisse başına 54.20 dolar teklif eden Musk, teklifinin kabul edilmemesi halinde %9 hissesini satarak hisse fiyatlarını düşüreceğinin ve şirketi zora sokacağının sinyallerini verdi. Musk’ın teklifiyle 33 dolar civarında gezen Twitter hisse fiyatları anında 50 doların üstünü gördü. Nihayet Twitter yönetim kurulu oy birliğiyle şirketin satışına izin verdi.
Musk, kayıtsız şartsız ifade özgürlüğüne inandığını ve Twitter’ın mevcut yönetiminin Trump’ın hesabının kısıtlanması gibi hamlelerle ifade özgürlüğünü kısıtladığını düşündüğünü söylüyordu. Bütün dünyaya bedava internet sağlamak gibi projeleri de olan Musk, Twitter satın alması tamamlanıp şirketi piyasaya kapalı bir özel şirket haline dönüştürdüğünde, nefret söylemi vb. alanlardaki Twitter politikalarını iptal edecek.
Twitter bu yeni döneme girdiğinde, dezenformasyon ve dijital espiyonaj faaliyetleri Twitter platformunda daha kolay yapılabilecek. Twitter her ne kadar diğer sosyal medya platformlarına nazaran daha az kullanıcıya sahipse de, gazeteciler, siyasiler ve kanaat önderleri tarafından daha sık ve ciddiyetle kullanıldığından en etkili mecraların başında geliyor. Musk’ın hamlesinin özellikle Amerikan siyasetine ve 2024 seçimlerine etki etmesi bekleniyor.
Öte yandan Musk’ın “her gerçek insana mavi tık” olarak özetlenen politikasının olumlu etkileri olabilir. Twitter’ın %20’sinin Rusya başta olmak üzere devletler, siyasi partiler ve NGO’lar tarafından yönetilen “bot” hesaplardan oluştuğu düşünülüyor. Bu bot hesaplar gündem belirlemede oldukça etkili oluyorlar. Musk, bir dönem Türkiye’de gündeme gelen “Sosyal medyaya TC Kimlik Numarası ile girme” fikrine benzer bir şekilde her gerçek insanın kimliğinin teyit edilmesi suretiyle Twitter’ı yalnız gerçek insanlardan müteşekkil bir mecraya dönüştürmeyi planlıyor.
Fakat bu politika da muhtemel olumlu sonuçlarının yanında eleştirilere hedef oldu. Milyonlarca insanın kimlik bilgilerinin bir şirketin eline geçecek olması birçok uzmanı ve kullanıcıyı endişelendiriyor.
350 milyon kişilik devasa kullanıcı ağı ve 5 milyar dolarlık yıllık cirosuyla Twitter’ın geleceği bütün dünyada siyasi iletişim kampanyalarını derinden etkileyecek.
Bir Cevap Yazın